Ako sa správne starať o mikrovláknové utierky

Martin Kafka

Kvalitné mikrovláknové utierky nie sú vôbec lacná záležitosť preto je doležíte vedieť ako ich udržať v dobrej kondícii čo najdlhšie .

Ako na to? Tu je niekoľko užitočných tipov:

Pred prvým použitím odporúčam utierky vyprať

Nové utierky zvyknú púšťať vlákna čo nám narobí ešte viac práce ako úžitku , tie kvalitne bývajú zabalene síce samostatne, to nám však stále nezaručuje že budú skutočne čisté bez prachu, na koľko nevieme ako ta výrobná linka vyzerá a v akých podmienkach funguje .Preto odporúčam nove utierky vždy najskôr oprať pred použitím .

1. Prať bez aviváže

utierky z mikrovlákna sú veľmi účinné, pretože ich vlákno zachytí aj tie najmenšie nečistoty a prach. Aviváž však dokáže tieto vlákna „zlepiť“, čím zníži ich schopnosť. Preto pri praní nikdy nepoužívajte aviváž. Či už utierky používate na čistenie aut alebo pri upratovaní. Na pranie používajte práci  gél určený na mikrovlákna.

mikrovlaknove utierky 1

2. Pranie pri nízkej teplote
      
Mikrovlákno je citlivé na vysoké teploty. Ak utierky vyperiete pri príliš horúcej vode, môžu stratiť svoju jemnosť a stať sa menej účinnými. Ideálna teplota prania je okolo 30 až 40 stupňov Celzia. Takto ich dôkladne vyčistíte, no zároveň nepoškodíte štruktúru vlákien.

3 .Prirodzene sušenie

Vysušte prevesené na sušiaku . Nepoužívajte sušičku. sušička môže poškodiť vlákna a znížiť ich savosť. Najlepšou možnosťou je zavesenie handry na sušiak a nechať ich prirodzene vyschnúť

4. Perte oddelene 

Aby ste predišli poškodeniu mikrovlákien, vždy ich perte oddelene od iných textílií. Ak ich operiete spolu s oblečením alebo uterákmi, môžu zachytávať vlákna z týchto látok, čo im zníži účinnosť. Navyše, handry sa môžu ľahko poškodiť , čo nie je ideálne, ak ich plánujete používať na jemné povrchy interiéru auta

5.Pravidelná výmena

Mikrovláknové handry majú určitú životnosť. Aj pri najlepšej starostlivosti sa po čase opotrebujú. Preto je dobré ich pravidelne vymieňať, najmä ak si všimnete, že už nečistia tak, ako kedysi, alebo ak sa začnú trhať. Nové handry vám zabezpečia, že čistenie bude rýchle a efektívne.

mikrovlaknove handry v pracke

Správna starostlivosť o mikrovláknové handry vám ušetrí nielen peniaze, ale aj čas pri čistení auta. Ak budete dodržiavať tieto jednoduché kroky, handry si udržia svoju účinnosť a vaše auto bude vždy vyzerať ako nové. Vždy je lepšie mať po ruke kvalitnú mikrovláknovú handru, ktorá dokáže urobiť rozdiel medzi priemerným a profesionálnym výsledkom!