Záplavy a vytopené autá: Ako sa starať o interiér aj exteriér po záplave

Martin Kafka

Záplavy predstavujú nepríjemný a často nepredvídateľný jav, ktorý môže spôsobiť vážne škody na vašom vozidle. Ak sa ocitnete v situácii, keď voda prenikla do vášho auta, je nevyhnutné nielen rýchlo reagovať, ale aj vedieť, ako správne ošetriť interiér a exteriér vozidla. Voda môže spôsobiť značné poškodenie materiálov vo vozidle a ignorovanie týchto škôd môže viesť k ďalším problémom. V tomto článku vám poskytneme rady, ako postupovať po zaplavení auta a vysvetlíme, prečo je dôležité zveriť čistenie do rúk odborníkov.

skoda fabia plesnivy interier 1

Aký dopad má voda na interiér vozidla?

Voda vo vnútri auta predstavuje vážny problém, pretože môže viesť k vzniku plesní, baktérií a nepríjemných zápachov. Sedadlá, koberce a čalúnenie fungujú ako špongia – absorbujú vodu, ale zároveň sa ťažko sušia, čo zvyšuje riziko vzniku plesní. Preto je profesionálne hĺbkové čistenie interiéru áut po záplave mimoriadne dôležité.

Odborníci využívajú špeciálne techniky a vybavenie na odstránenie vody, nečistôt a zápachov. Čistenie po záplave tak zabraňuje ďalším problémom a zabezpečuje, aby bol váš interiér auta zasiahnutý čo najmenej a pokúsili sa obnoviť pôvodný vzhľad interiéru .

skoda fabia plesnive sedadla 1

Prečo je potrebné venovať pozornosť aj vonkajším častiam vozidla?

Vonkajšie časti vozidla, predovšetkým spodná časť karosérie, sú po záplavách obzvlášť náchylné na poškodenie. Blato, piesok a iné nečistoty, ktoré voda so sebou prináša, sa usadzujú v rôznych zákutiach karosérie. Ak sa tieto nečistoty včas neodstránia, môže to viesť k postupnej korózii a iným poškodeniam.

Starostlivosť o exteriér po zaplavení zahŕňa dôkladné umývanie, ktoré má za cieľ odstrániť nielen viditeľné nečistoty, ale aj tie, ktoré by mohli v budúcnosti spôsobiť vážne problémy. Je tiež odporúčané aplikovať ochranný vosk, ktorý chráni lak pred nepriaznivými vplyvmi počasia.

Ako rýchlo zachrániť interiér vozidla?

Po zaplavení vozidla je kľúčové konať okamžite. Čím dlhšie voda zostáva vo vnútri, tým väčšie škody môže spôsobiť. Tu sú základné kroky, ktoré by ste mali podniknúť:

1. Odstránenie vody: Snažte sa manuálne odstrániť čo najviac vody, aby ste zabránili ďalšiemu šíreniu vlhkosti.

2. Odstránenie rohoží a kobercov: Vyberte všetky koberce a rohože a nechajte ich vyschnúť.

3. Otvorte okná a dvere: Ak to počasie dovolí, nechajte vozidlo dobre vetrané, aby ste urýchlili proces sušenia.

4. Obráťte sa na odborníkov: Pre istotu, aby ste si boli istý že sú  všetky časti interiéru dôkladne vysušené a vyčistené, využite služby profesionálov na čistenie interiéru po záplave.

Prečo zvoliť profesionálne čistenie vozidla po povodni?

Čistenie auta po záplave nie je jednoduchá úloha. Aj keď sa môžete pokúsiť odstrániť vodu a povrchové nečistoty sami, profesionálne čistenie je nevyhnutné na to, aby ste predišli dlhodobým problémom. Odborníci na čistenie interiéru áut používajú špecializované vybavenie na hĺbkové čistenie sedačiek, kobercov a iných častí interiéru, čím zabezpečia, že vaše vozidlo bude nielen čisté, ale aj hygienické.

Profesionáli majú k dispozícii špeciálne metódy a dezinfekcie, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku plesní a nepríjemných zápachov, ktoré by mohli ohroziť vaše zdravie.

Záver: Rýchla reakcia je kľúčová pre minimalizáciu škôd

Ak sa vaše auto dostalo do kontaktu s vodou, je nevyhnutné konať promptne a sústrediť sa na dôkladné čistenie interiéru aj exteriéru. Voda, ktorá sa dostane do vozidla, môže spôsobiť trvalé poškodenie materiálov a ohroziť zdravie pasažierov. Profesionálne čistenie vozidla predstavuje najefektívnejší spôsob, ako ochrániť interiér vášho auta, predísť ďalším problémom a zabezpečiť, aby bolo vozidlo bezpečné a pohodlné na ďalšie používanie.

Zverte svoje auto do rúk odborníkov, ktorí majú skúsenosti so starostlivosťou o vozidlá a môžu vám poskytnúť komplexné služby od čistenia až po dezinfekciu interiéru.